De Oomssport Skeelercup 2018 wordt aanstaande zaterdag 23 juni tóch verreden. Hiervoor is een ander parcours bedacht. De toertocht ‘Omloop van de Engewormer’ zal dit jaar niet doorgaan. De mogelijkheden voor de editie 2019 worden onderzocht. Dit zijn de uitkomsten van goed overleg tussen Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Comité Engewormer 375, IJsclub Nova Zembla en STG Zaanstreek.
Het hoogheemraadschap is de beheerder van de polderwegen waarop al zes jaar de skeelerwedstrijd en -toertocht worden georganiseerd. Door een misverstand binnen het hoogheemraadschap was de tocht weliswaar vergund, maar werd twee weken geleden een deel van het parcours voorzien van een nieuwe slijtlaag met grind. Heel goed voor het wegverkeer, maar funest voor een skeelerrit. Deze misser kreeg landelijke aandacht via het SBS-programma Hart van Nederland. Het hoogheemraadschap heeft voor camera zijn excuses gemaakt.
Oomscup
Inmiddels hebben het hoogheemraadschap en de organisatie de gang van zaken besproken en geëvalueerd. Uitkomst is dat de wedstrijd die deel uitmaakt van de Oomssport Skeelercup dit jaar doorgang kan vinden – over een ander parcours. Voor de Oomscup met haar getrainde skeeleraars, is in overleg een goed alternatief gevonden in het nabij gelegen wielerparcours bij z.w.v. DTS. Deze snelle en brede baan met hoge brug is alleen geschikt voor een wedstrijd met getrainde skeeleraars. Met dit alternatief kan de wedstrijdkalender van de Oomscup in elk geval dit jaar in stand gehouden worden door de flexibele opstelling van de organisatoren van de Omloop.
De deelnemers van toertocht Omloop van de Engewormer moeten helaas wachten tot volgend jaar. Voor kinderen en toertochtrijders is het wielerparcours namelijk niet veilig. Voor de editie 2019 van de Omloop van de Engewormer trekken de clubs samen op met het hoogheemraadschap om vervelende verrassingen te voorkomen. Ze zijn het namelijk roerend met elkaar en de aspirant deelnemers eens: “Een skeelertocht over de dijk van de Engewormer is uniek vanwege het mooie Noord-Hollandse polderlandschap”.
Alternatieven
Contact met het hoogheemraadschap was snel gelegd. Het belang van het evenement voor de regio gaf de doorslag om met elkaar in gesprek te gaan. Kijkend naar alternatieven, bleek nieuw asfalt aanbrengen over de slijtlaag binnen twee weken onmogelijk en zeer kostbaar. De tweede optie, de weg stevig borstelen, leverde nog steeds een te ruw en daardoor onveilig wegdek voor de skeeleraars op. Voor de wedstrijd wordt dit jaar dus uitgeweken naar de Kalverpolder, over de Omloop van volgend jaar wordt nog nagedacht.
“Een goed en nuttig gesprek”, aldus Kees Waqué. “Er is een menselijke inschattingsfout gemaakt, dat kan gebeuren – helaas twee weken voor de start”. Dat beaamt Gerard de Groot, hoofd Wegen van het hoogheemraadschap. “Excuses zijn op zijn plaats. Het hoogheemraadschap heeft vele wegen en dijken te onderhouden, waarvan de Engewormer Ringdijk er één is. We verwerken jaarlijks ongeveer 3500 vergunningaanvragen voor dijken en wegen. Dit gecombineerd met circa 100 wegenonderhoudsklussen waarbij we verschillende soorten wegschade van passend onderhoud moeten voorzien, maken een complexe puzzel. Die gaat bijna altijd goed. Maar nu helaas niet.”