In het weekend van 24 en 25 september 2022 werden er in Berlijn op de marathon wereldrecords gebroken. Op zondagochtend was er geen kruid gewassen tegen de 35 jarige Keniaan Eliud Kipchoge. Hij liep het parcours van 42.195 meter door hartje Berlijn in een fenomenale tijd van 2:01,09 met een gemiddelde van 20,9 km/h, verbeterde zijn eigen record met maar liefst 30 seconden en liet nummer twee bijna 5 minuten achter zich.
Op zaterdag 24 werd op bijna hetzelfde parcours traditioneel ook een inline-skate wedstrijd gehouden. Deze wedstrijd startte om 15:30 even voorbij de Brandenburger Thor. Het eerste kippenvelmoment van deze race begint al vóór de start als de eerste tonen van Hells Bells van AC/DC klinken, waarna de wedstrijdrijders uit vak A worden weggeschoten, met Bart Swings voorop. Hij komt na ruim 42 km ook weer als eerste terug onder de Thor door in een parcours record van 56:45 met een gemiddelde snelheid van 44,61 km/hr, nog nooit vertoond! Het is de achtste keer dat Bart hier met zijn onnavolgbare techniek hier wint, een fenomeen en zeker een ‘Berlin legend’.
Direct na vertrek van de wedstrijdrijders volgen de zogenaamde fitness skaters. Zij startten vanuit verschillende startvakken die op snelheid zijn geselecteerd. In vak B (tijden onder 1:18:00) stond dit jaar STG-er Constant Radenovic opgesteld om met zijn maat Simon de Smit voor het eerst als deelnemer en snelle tijd neer te zetten. Eerder dit jaar moest hij nog verstek laten gaan bij het NK sprint in het Vondelpark, omdat het met enkele botscheurtjes opgelopen na een massale valpartij tijdens een training in Wervershoof, daar niet kon starten.
Constant en Simon reden met de snelsten mee, maar helaas kwam Constant in de laatste 5 kilometer ten val nadat hij op volle snelheid aangetikt werd door een collega inliner. Constant heeft de race wel uit kunnen rijden, maar de supertijd van Simon, 1:10:12 (2e overall !) was niet meer haalbaar. Uiteindelijk reed hij een evengoed fantastische tijd van 1:16:52 (met val) om als 8ste van alle junioren te eindigen en als 144 ste in het hele veld. De schade van de valpartij bleef beperkt tot een geschaafde knie, plekje op de elleboog, een kapot pak op de schouder en een kapotte bril. Ondanks dat verklaarde hij dat het een ‘gave wedstrijd’ was geweest zoals hij dat nog nooit mee gemaakt had.
Weliswaar onder de paraplu van IJs- en Inline Skate club Purmerend, maar toch ook wel een beetje als STG Zaanstreek, reed Mark Peters voor de 7e keer weer mee. Vanuit vak C (tijden onder 1:26:00) moest ook hij 42 kilometer dwars door Berlijn weer bij de Brandenburger Thor terug komen. De toejuichingen door het vele publiek geven je elke keer weer vleugels. Soms een beetje spannend bij kruisen van tramrails, bochten verkeerd om, beschadigd (wel gemarkeerd) asfalt en hoge snelheden van soms boven de 40 km/h was ook voor hem de beloning van een medaille met Bart Swings daarop en voelde zich met een tijd van 1:21:20 (geen PR overigens) toch ook wel een Berlin Legend, als je bedenkt dat hij met plaats 15 bij de masters 60 in een internationaal veld en 1e Nederlander bij M60 toch wel in zijn nopjes was.