Je eerste schaatswedstrijd

Je allereerste wedstrijd
Je hebt je ingeschreven voor je allereerste langebaanwedstrijd! Spannend! Want hoe rijd je eigenlijk een wedstrijd? Hoe gaat het starten en waar? Hieronder gaan we je dit allemaal uitleggen. En in de video kun je het ook goed bekijken.

Een langebaanwedstrijd is een race tegen de klok, het doel is om de afstand die je rijdt zo snel mogelijk af te leggen.
Je rijdt niet alléén op de baan: samen met nog 3 andere schaatsers rijd je tegelijkertijd op de wedstrijdbaan. We starten in kwartetten.

Wedstrijdbandjes
Om te zorgen dat iedereen weet wanneer jíj over de finishlijn komt, zijn er wedstrijdbandjes. Deze draag je om je rechterbovenarm.

Je hebt 4 verschillend gekleurde wedstrijdbandjes, voor iedere rijder van het kwartet een andere kleur. De kleuren zijn: wit, rood, geel en blauw.

Kwartetstarts
Bij onze wedstrijden maken we gebruik van zogenoemde ‘kwartet-starts’. Dat zijn 2 ritten die vlak na elkaar starten, met ieder 2 rijders. In totaal komen er vóór de startlijn dus 4 rijders op de baan.  Rit 1 start eerst, met de ene rijder in de binnenbaan en de andere rijder in de buitenbaan, direct daarna start rit 2.

Welke rijder welke kleur omdoet is van groot belang. De jury in de jurytoren kan hiermee goed herkennen wie wanneer over de finish komt. Daarom is het volgende afgesproken:

  • Wit: rijder rit 1 in de binnenbaan;
  • Rood: rijder rit 1 in de buitenbaan;
  • Geel: rijder rit 2 in de binnenbaan;
  • Blauw: rijder rit 2 in de buitenbaan.

Tijdens de wedstrijd zijn er meerdere ritten. Hierbij gebruiken de oneven ritnummers de kleuren van rit 1 en de even ritnummers de kleuren van rit 2.

Startlijst
Voor iedere wedstrijd wordt een startlijst gemaakt. Daar staan alle rijders op met de afstanden die zij rijden, de kleur van de wedstrijdbandjes en ritnummers. Slim is om je eigen ritnummers met de kleuren van je wedstrijdbandjes op te schrijven, dan hoef je niet continu terug naar de startlijst om te kijken welk ritnummer en kleur je hebt.

Wanneer naar de start?
Wanneer jij, bijvoorbeeld Daan, start in rit 37 dan hoef je niet direct naar de start te gaan, je kan rustig nog inrijden in de binnenbaan.

De luidspreker op de ijsbaan roept op tijd je naam op om richting de start te gaan. De luidspreker zal omroepen: ‘Ook gereed houden rit 37 Daan’. Luister hier goed naar en ga op dat moment niet nog een rondje extra rijden. Want als je te laat aan de start staat heb je pech en mag je niet meer starten.

Aan de binnenkant van de baan staat de assistent-starter, hij controleert je naam en de kleur van je wedstrijdbandje. De starter staat aan de buitenkant van de baan, hij bepaalt en zegt wanneer je de wedstrijdbaan mag betreden. Doe dit vooral niet zonder toestemming, het kan zijn dat er nog een rijder bezig is met zijn/haar wedstrijd, die jij niet in de weg wilt staan.

De startplek
Per afstand start je op een andere plek op de baan. Dit zie je uitgelegd op onderstaand plaatje. De start van de 300 meter is op dezelfde plek als de start van 1500m.

Het starten
Welke afstand je ook rijdt, je hebt altijd 2 startlijnen achter elkaar op het ijs staan. Tussen deze 2 lijnen is het ‘startvlak. Wanneer je de wedstrijdbaan binnengaat ga je achter beide strepen, buiten het startvlak, in de juiste baan staan. Jij hebt de rode kleur dus start’je in het eerste paar in de buitenbaan.

De rijders met de gele en blauwe band staan ook in de juiste baan, maar ongeveer 2 meter achter het eerste paar.

Wanneer allevier rijders goed staan zal de starter zeggen: ‘Eerste paar naar de start’. Dat is het teken dat jij, Daan met rode band, ín het startvlak gaat staan en je gereedmaakt zoals je bij de training hebt geleerd, blijf wel rechtop staan. Slim is om voorin het startvlak te gaan staan, maar let op: je mag de startlijn niet raken met je schaats.

Vervolgens roept de starter: ‘Klaar!’ Dan pas mag je inzakken, door de knieën zakken, zodat je in de starthouding staat. Zorg er wel voor dat je stabiel blijft staan, pas na ongeveer 1,5 seconden nadat je bent ingezakt en doodstil bent blijven staan volgt het startsignaal.

Bij het startsignaal ga je er zo snel mogelijk vandoor, de race tegen de klok en jouw wedstrijd is nu echt begonnen!

Valse start
Het startsignaal gaat 2 keer snel achter elkaar af en de scheidsrechter fluit je terug. Dat is het teken dat jij of je tegenstander een valse start heeft gemaakt.

Een valse start maak je door:

  • de starthouding aannemen voordat de starter ‘klaar’ heeft gezegd;
  • te traag in te zakken om in de starthouding plaats te nemen;
  • de eerste startlijn te raken of zelfs te overschrijden met je schaats;
  • te bewegen nadat dat de starter ‘klaar’ heeft gezegd maar vóór het startsignaal is afgegaan.

Gelukkig mag er één valse start gemaakt worden. Na de valse start nemen jij en je tegenstander opnieuw plaats áchter het startvlak en wachten tot de starter weer zegt: ‘Eerste paar naar de start’.

Let nu alleen wel heel goed op! De rijder die de 2de valse start maakt, ongeacht wie de eerste maakte, wordt gediskwalificeerd en mag op die afstand niet meer starten.

De wedstrijd
Het startsignaal klinkt en je bent weg! Ook tijdens de wedstrijd gelden een aantal regels:

  • Je moet binnen de lijnen van jouw baan blijven. Dat houdt in dat je de pionnen en blokjes die op de lijnen liggen niet mag aanraken;
  • Bij het inhalen van een andere rijder die in dezelfde baan rijdt, ga je buitenom en geef je door te roepen aan dat je eraan komt;
  • In het wisselvak ben je verplicht om te wisselen van baan. Het wisselvak herken je doordat daar geen blokjes op de middenlijn liggen. Je wisselt echter niet in dit vak bij de 300 meter en meteen na de start van de 1500m;
  • Zodra je gefinished bent verlaat je zo snel mogelijk de wedstrijdbaan.

De omroeper roept meestal je eindtijd om. Ook kun je die lezen op het grote scorebord. En later zul je de uitslagen terug kunnen vinden op inschrijven.schaatsen.nl. Vaak komt er ook een verslag van de wedstrijd op onze site.  We vinden het leuk als jijzelf of iemand van de ouders dit schrijft.  Vraag het eens aan je trainer!

Veel succes!
Het lijkt nu allemaal misschien erg ingewikkeld, maar het doen is veel makkelijker! Gelukkig zijn er genoeg leden die je graag willen helpen en is er bijna altijd een trainer van de club aanwezig die je zeker zal helpen en coachen.

En bekijk eens deze video van onze jaarlijkse Recordwedstrijd in het beroemde ijsstadion Thialf in Heerenveen!

Clubblad De Ronding

STG Nieuwsbrief